Asansör Etiketleri Nedir? Nelere Dikkat Edilmelidir?
Asansör kullanımı içerisinde genellikle asansör kumadan panelinin olduğu bölümde üst köşede bulunmaktadır. Bu etiketler yeşil, sarı, kırmızı olarak ayrılmaktadır. Yeşil etiket, asansörlerin kullanımında bir sıkıntı olmadığını ve bakımlarının tamamlandığı belirtilmektedir. Bütün asansörlerde bulunması gereken etiket yeşil olandır. Sarı etiket ise, asansöre binilirken dikkatli olunması gerektiğini belirtmektedir. Sarı asansörde bazı tamamlanması gereken eksikliklerin olduğu ve bu eksikliklerin tamamlanana kadar dikkatli kullanılması gerektiği belirtilir. Bu yüzden mümkün olduğunca kullanımdan kaçınılmalı ve olası kazalara davetiye çıkartılmamalıdır. Ve bir an önce bina yöneticisinden asansörün yeşil etikete döndürülmesi için çalışmalar yapması istenmelidir. Kırmızı etikete gelecek olursak adından da belli olduğu gibi asla kullanılmaması gereken asansörlere yapıştırılmaktadır. Bu durumda asansör kullanımının tehlikeli olduğu ve olası bir kaza yaşanabileceği hatta bu kazaların ölümle bile sonuçlanabileceği gösterilmektedir. Can ve mal güvenliği açısından tehlike arz eden bu etiketteki asansörlerin ilgili belediye tarafından mühürlenmesi gerekmektedir. Bazı yöneticiler ya da bilinçsiz kullanıcılar insan hayatlarını hiçe sayarak bu kırmızı etiketlerin görülmemesi için asansör etiketini sökmektedir. Eğer kullandığınız asansörde etiket yok ise bu durumda asansör kullanımını durdurmalı ve yetkililere bildirmeli gereğinin yapılmasını istemelisinizdir. Asansör etiketleri hayati açıdan büyük önem taşımaktadır. Bu yüzden asansör kullanımımızda ilk önce asansöre girerken asansör etiketine bakmalı ve kullanımımızı bu şekilde gerçekleştirmeliyiz.
Yıllık Asansör Bakımı
Asansör periyodik kontrol yönetmeliği, yapılan değişiklikler ile birlikte yeni bir boyut kazanmıştır. Bu düzenlemeler ile, asansör kontrolü yapılırken ilerleyen taraflar; muayene kuruluşları, yerel yönetimler, apartman yöneticileri ve bakım veya kontrol firmalarıdır. Muayene kuruluşları hazırladıkları dosyalar ile yetkili yerel yöneticilere başvurarak asansör bakımlarını yapabilirler. Diğer bakım firmaları ise gelen şikayetler doğrultusunda asansör bakımını yaparak asansör etiketini yapıştırabilmektedirler. Asansör etiketinin yeşil olana kadar bütün bakımlarının tamamlanması gerekmektedir aksi halde kullanımı durdurularak mühür vurulmalıdır.
“Yeşil asansörlerin de yıllık bakımları tamamlanarak etiket üzerinde yazılan son bakım kullanma tarihi sürekli güncel olmalıdır.”
GİRAS BLOG
Yanlış Etiket Kullanımı Var ise Ne Yapılmalı?
Sarı, kırmızı ya da kırmızı gibi etkisi olan asansör etiketinin bulunmadığı asansörlerde ilk yapılması gereken şey bina yöneticisine başvurmak olmalıdır. Eğer bina yöneticiniz ilgilenmiyor ya da geçiştiriyorsa mutlaka ilgili belediyeye başvurmanız gerekmektedir. Artan nüfusa orantılı şekilde bina kat sayısının yükselmesi ile asansör kullanımında oluşabilecek bir kaza daha fazla tehlike oluşturmakta ve geri dönüşü olmayan sonuçlar doğurmaktadır. Ülkemizde ve dünyada asansör kazalarının meydana getirdiği ölümleri duymaktayız ve bu konuda alınan önlemin ne kadar etkili olduğunu da görmekteyiz.
Eğer önlem almaz ve bu şekilde kullanım sağlamaya devam edersek hem kendimizin hem de başkalarının hayatlarını tehlikeye atmış oluruz.
Asansör Etiketleri Ne Kadar Güvenli?
Yukarıda bahsetmiş olduğumuz etiketlerin ne kadar güvenli olduğu konusuna gelecek olursak, asansör yıllık bakımında yapılan bütün eksikliklerin giderilmesi ile yetkili olan muayene firması ya da bakım, denetim firmaları kendi bünyelerinde belirlenmiş olan bütün belgelerini tamamlamış ve yerel denetimlerin kontrolünde oldukları için kesinlikle tam güvenilir bir şekilde çalışmaktadırlar. Burada dikkat edilmesi gereken asansör bakımı yapanların belirli bir firmaya bağlı çalışıyor olması ve asansör etiketi takmaya yetkili, denetimi yapılan bir firma olmasıdır. Bunun dışında bina yöneticinizin takipte kalması ve olası kazalara karşı önlem alması yanında kullanıcılar olarak bütün bina sakinlerinin asansör kullanımını özenle yapması, amacı dışında asansör kullanımı yapmamaları alınabilecek diğer önlemler arasındadır.